På tide med vinterdekk – skal du ha piggdekk eller piggfrie?

Vinterdekk - velger du piggedekk eller piggfrie dekk?

Høsten er her og vinteren nærmer seg allerede i enkelte deler av vårt lange land. Der er derfor snart på tide å bytte til vinterdekk. Men hvilke dekk er egentlig best, piggdekk eller friksjonsdekk? Det enkle svaret er, som ved så mange vanskelige spørsmål, at det avhenger av mye. Nedenfor har vi satt opp en gjennomgang av de forskjellige begrepene slik at det blir enklere for deg å velge rett vinterdekk.

Piggdekk eller piggfritt når du skal bytte til vinterdekk?

Dessverre finnes det ingen dekktype som er perfekt for alle underlag, og hvilken type vinterdekk man behøver avhenger av flere ting. Hvor, hvordan og når man kjører spiller en stor rolle når det gjelder valg av vinterdekk.

Den viktigste funksjonen til vinterdekkene er selvsagt å beholde veigrepet på alt fra barmark og snødekte asfaltveier til slaps og is. Som et utgangspunkt kan det være bra å vite at det faktisk finnes tre forskjellige typer vinterdekk:

  • Piggdekk
  • Piggfrie vinterdekk for nordiske forhold (friksjonsdekk)
  • Piggfrie vinterdekk for europeiske forhold (friksjonsdekk)

Piggfrie dekk

Dekkenes ytelse er optimert for ulike klima og veigrepet vil derfor variere mellom de forskjellige underlagene. De piggfrie dekkene, eller friksjonsdekkene som de også heter, finnes i to versjoner for ulike klimaforhold – nordisk og mellomeuropeisk. De europeiske dekkene er optimerte for milde vintrer lengre sør i Europa, men fungerer betydelig dårligere når det finnes snø og is på veiene. Hvis man bor i Norge på vinteren kan man derfor egentlig si at valget bare står mellom piggdekk eller piggfrie friksjonsdekk for nordiske forhold.

Ingen seriøs dekkforhandler eller dekkverksted vil anbefale de europeiske dekkene nå det gjelder kjøring på nordiske vinterveier.

Piggdekk gir et bra veigrep

Dekkene med pigger gir best veigrep og kortere bremselengde på isdekte veier, men de piggfrie dekkene er mer miljøvennlige og fungerer bedre når man kjører på barmark, løs snø eller slaps. Hvis man kjører på hardpakket snø så er det derimot ingen merkbar forskjell mellom piggdekk og piggfrie dekk.

En annen fordel med piggfrie dekk er at de kan settes på bilen før 1. november (15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark) siden det rent teoretisk ikke finnes noen restriksjoner som hindrer at man kan bruke friksjonsdekk hele året. Men husk at gummien som benyttes i vinterdekk er mykere enn i sommerdekkene, og de slites derfor mye raskere hvis de brukes på varmere veibaner.

Les også: Slik oppbevarer du best dekkene dine

Piggfrie dekk gir best kjørekomfort

Piggfrie dekk gir også en bedre kjørekomfort og lavere støynivå. Derimot er piggdekk sikrere og med mer forutsigbare egenskaper, og dermed er best når det er mest behov for det – når det er is på veien. For eldre biler uten antiskrenssystem er piggdekk også et bedre alternativ.

Velg vinterdekk ut fra hvor og hvordan du kjører

Som du merker er det veldig mye “på den ene siden” og “på den andre siden”. Fordeler som kan veies mot ulemper. Det å velge hvilken type vinterdekk som er det beste alternativet for deg handler i stor grad om å inngå kompromisser. Det beste tipset er å velge dekk ut fra det dominerende veidekket som råder om vinteren, der du bruker bilen mest. Hvis du ofte kjører på isdekte veier så vil piggdekk være det beste alternativet, men hvis du primært kjører på barmark eller i bymiljø er piggfrie friksjonsdekk det beste alternativet.

Uansett om du bestemmer deg for piggdekk eller piggfrie dekk, så har kjørestilen din en stor betydning for din og andre trafikanters sikkerhet. Hvis man er uvant som bilfører så er piggdekk et sikrere kort, siden det gir et betydelig bedre veigrep på is, og det er mange som betrakter dette underlaget som det vanskeligste å kjøre på.

På tide å bytte til vinterdekk? Sammenlign verksteder ut fra kundeomtaler og pris, og bestill tid til dekkbytte på Lasingoo.

Kjør inn dekken når du kjøper nye piggdekk

Hvis du velger piggdekk så må du huske at du må kjøre inn de nye dekkene. Dette gjør du ved at du unngår raske akselerasjoner og hard nedbremsing de første 50 milene. Ved at du kjører litt roligere i starten får piggene muligheten til å sette seg godt fast i dekkene, noe som gir en betydelig lengre levetid.

Viktige huskeregler:

  • Det er vinterføre når det er snø, is, slaps eller frost på veien. Til syvende og sist er det politiet som avgjør om det er vinterføre på stedet.
  • Fra 1. november (15- oktober i Nordland, Troms og Finnmark) er det lov å kjøre med piggdekk, og i samme periode må du ha vinterdekk (med eller uten pigg) hvis føret krever det.
  • Mønsterdybden på vinterdekkene må være minst 3 mm, men helst mer.
  • Kontroller dekktrykket nå og da – da både et for høyt og et for lavt dekktrykk gir bilen dårligere kjøreegenskaper.