Vaske bilen i vinter og beskytt lakken

Vask bilen i vinter og beskytt lakken

I Norge preges vinteren ofte av grå og skitne veier. Selv om man vet at salt og skitt sliter mye på bilen så gir mange bileiere blaffen i å vaske bilen om vinteren. Mange tenker kanskje at bilen vil bli like skitten igjen neste dag, eller så tror man at det bare ikke fungerer når det er kaldt ute. Fakta er at de er mulig å vaske bilen på vinteren – det er til og med nødvendig for å beskytte lakken. Det er enkelte ting det er bra å tenke på. 

For å holde bilen i god stand så lønner deg seg å vaske den regelmessig, uansett årstid. Veisalt og skitt som fester seg på bilen binder fukt og skader lakken. Selv om bilen står i en varm garasje så er det økt fare for rustskader, og jo lengre det får sitte på bilen jo mer arbeid er det å få det av. 

Vaske bilen i minusgrader?

Hvis temperaturen ligger rundt null grader, eller varmere, går det bra å vaske bilen som vanlig. Hvis det er kaldere ute, kanskje rundt 10-15 minus, er det fortsatt mulig å vaske bilen, men på en annen måte. 

Først og fremst så anbefaler vi selvsagt at du vasker bilen i en vaskehall fremfor hjemme på gaten. Delvis så slipper du å stå ute å fryse, og i tillegg så unngår du at skitt og forurenset vann renner ned i avløpet, og senere ut i innsjøer og/eller havet, 

Før du starter

Start med å kjøre bilen varm før selve vasken. Det gjør at skitten løsner enklere og vaskeresultatet blir dermed bedre. 

Husk at du må tørke av all væske godt, og spesielt rundt dørpakninger og låser. Det er en smart måte å unngå at det fryser når det blir skikkelig kaldt. 

Tørr bil

Selvsagt skal du fjerne alt av snø og is, men du bør unngå å spyle bilen med vann før du påfører bilsjampo om avfetting. Vannet nøytraliserer effekten til vaskemidlene, og du får dermed ikke den ønskede effekten. Derfor er det bedre å påføre sjampo og avfetting på en tørr bil. 

Vask bilen nedenfra og opp

Legg på bilsjampo og avfetting nedenfra og opp. På den måten så slipper du at det blir striper i lakken siden skitten ikke renner ned på ubehandlet område, det samme gjelder når du etterpå spyler av alt med en høytrykksspyler – nedenfra og opp. Hvis du derimot skulle starte fra toppen så vil vannet renne ned og nøytralisere kjemikaliene før du rekker å komme dit med høytrykksspyleren. 

Vasking av bil om vinteren – slik gjør du det

  • Start med å påføre avfetting på de mest skitne delene av bilen. Avfetting er svært effektivt mot skitt, men det sliter også på bilens beskyttelse, så du trenger ikke å bruke mer enn nødvendig. La kjemikaliene virke noen minutter, men sørg for at de ikke rekker å tørke inn. 
  • Det neste trinnet er å legge på sjampo over hele bilen. Det går bra å legge den rett over avfettingen. 
  • Etter at kjemikaliene har fått virke sammen et par minutter så skyller du godt av bilen nedenfra og opp, helst med en høytrykksspyler, men det går også med en vanlig hageslange. 

Les også: Få tilbake nybilfølelsen med bilpleie

  • Når den verste skitten er borte er det på tide å vaske bort veisalt og inngrodde asfaltrester. Finn fram to bøtter, en med rent vann og en med vann og litt bilsjampo. Hvor mye du skal ha i står på flasken. Så tar du en vaskehanske og jobber deg metodisk fram ovenfra og ned, en side om gangen. Husk at du må skylle hansken innimellom. 
  • Ikke glem felgene. Bruk en felgbørste til å fjerne alle skitt. Ved å påføre en god felgvoks, eller forsegler, så forhindrer du at det legger seg skitt igjen. 
  • Hvis det er skikkelig kaldt ute så kan du skylle bilen litt om gangen for å unngå at det danner seg is. Avslutt vasken ved at du spyler bilen en siste gang for å sikre at du virkelig får bort all sjampo. 
  • Smør inn alle lister med et spesialmiddel for plast og gummi. Dette myker, bevarer og gjør listene som nye igjen. 
  • Skitne lykter og vindusruter gjør at sikten blir mye dårligere, så sørg for at de er rene mellom hver vask av bilen. Et enkelt tiltak som gjør det betydelig mye sikrere å kjøre i vintermørket. 

Som kjent er det innsiden som teller. Les gjerne vår veiledning for hvordan man vasker bilen innvendig på best mulig måte. 

Selv om det kanskje ikke føles sånn nå så kommer det jo faktisk en tid etter vinteren også. Her kan du lese mer om hvordan du kan skjemme bort bilen skikkelig med en ordentlig vårrengjøring.