Ting å tenke på før vinterferiens biltur

Ting å tenke på før vinterferiens biltur

I forbindelse med vinterens fridager øker bilkjøringen når mange familier kjører på kryss og tvers for å feire jul eller reise på skiferie. Hvordan du pakker i bilen på disse turene har stor innflytelse både på trafikksikkerheten og hvordan bilen oppfører seg på veien. For at vinterferiens biltur skal bli så enkel og trygg som mulig, er det enkelte ting som kan være lurt å tenke på når du pakker i bilen. For eksempel bør du kontrollere instruksjonsboken for maks. last for bilen, takgrinden og takboksen. Dessuten må du ikke glemme å passe på at mønsterdybden på dekkene ikke er for mye slitt.

Vær oppmerksom!

For å unngå ubehageligheter i nakke og andre steder, bør du unngå løse gjenstander på hyllen bak nakkestøtten i baksetet. Ved kraftig bremsing kan de komme farende og skade passasjerene eller frontruten. Til og med mindre gjenstander som ikke veier så mye, kan forårsake store skader ved kollisjon eller bremsing.

Les også: Sjekk klimaanlegget i bilen din før bilferien

Pakk det tyngste nederst på vinterferiens biltur

Legg alltid de tyngste tingene i midten av bilen og så langt ned som mulig. Plasser ikke tunge ting i setet slik at det rekker over rygghøyde – en vanlig koffert på 20 kg forvandles til en koffert på et drøyt tonn hvis bilen kolliderer eller bråstopper ved 50 km i timen. Hvis du må plassere en tung gjenstand på en side i bilen, kan du kompensere ved å sette en tyngre passasjer på motsatt side i bilen.

Tips for takboksen

Hvis man skal reise på skiferie, er det vanlig med mye bagasje, og da kan det være praktisk å bruke takboks. Sjekk først at både biltaket og takgrinden kan bære vekten av lasten. I enkelte tilfeller er takboksens makslast lavere enn takgrindens. Ikke pakk for tunge ting i takboksen ettersom bilens kjøreegenskaper da kan endres radikalt.

Last så kompakt som mulig, og fyll opp plassen mot veggene på takboksen. Du kan også binde fast løse ski og staver slik at de ikke glir rundt omkring. Legg den tyngste eller største lasten lengst ned mot grinden.

Når du ikke har bagasje i takboksen, er det best å ta den av, siden den gir økt luftmotstand, noe som igjen fører til økt drivstofforbruk.

Les også: Gjør bilen klar for vinterkjøring

Fordel jevnt og øk lufttrykket

Prøv å fordel all bagasjen jevnt rundt i bilen slik at bilen får ordentlig veigrep med alle dekkene. Ved tung last er det lurt å øke lufttrykket i dekkene litt. Med for lavt dekktrykk kan bilen bli vanskelig å styre, og dekkene kan lettere punktere. Med riktig lufttrykk skåner du dekkenes kanter og får optimalt veigrep, noe som gir lavere drivstofforbruk og sparer penger. Husk å justere trykket tilbake etter ferien.

Bruk lastenett

På mange biler kan man sikre lasten ved hjelp av et nett. Nettet gjør at bagasjen holder seg på plass hvis det skulle oppstå turbulens i bilen.

Hvis ulykken skulle være ute

Uansett hvor langt du skal kjøre, må du ikke glemme å ta med refleksvest og førstehjelpssett. Hvis det skulle oppstå en feil med f. eks. motoren eller batteriet som gjør at du blir stående med bilen og motoren av, er det viktig å ha varme klær liggende i bilen, siden temperaturen synker veldig fort. Pakk gjerne et par skikkelige vintersko og en ekstra varm genser for sikkerhets skyld.

Verktøy, ekstra lyspærer og ekstra spylervæske bør være en del av bagasjen, men varseltrekant og reservedekk er et must.

Vil du ha hjelp med å gjøre bilen klar til vinteren? Mange verksteder som samarbeider med Lasingoo tilbyr tjenesten Sikkerhetskontroll. Les mer om hva en sikkerhetskontroll vinter innebærer og sammenlign pristilbudene fra ulike bilverksteder.