Slik skal du skifte olje og oljefilter

Kan du skifte olje selv?

De fleste som eier en bil vet at man må skifte olje iblant, men hvor ofte skal dette egentlig gjøres, og hvordan skal man gå fram? Her er en kort veiledning som er enkel å følge.

Kan jeg skifte olje og filter selv?

Hvis du foretrekker å foreta oljeskift selv, er det ikke så veldig vanskelig hvis du er litt fingernem. Du kan også bytte oljefilteret selv, men da må du passe på at det gjøres riktig og rent, da det ellers er fare for at det ikke blir tett, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for motoren.

Noen tror at det bare er å bytte oljefilteret i bilen uten å skifte olje, men det utgjør en unødvendig risiko for motoren. Motoroljen endres over tid da den er blandet med andre kjemikalier fra bilens drivstoff, og når egenskapene til oljen forandrer seg, er ikke motoren like godt beskyttet.

Slik skifter du motorolje selv på 30 minutter

Klargjør alt nødvendig verktøy, og kontroller hvilken type olje, viskositet og mengde som trengs til din bil. Les mer om hvordan du velger riktig olje til bilen din her.

Les også: Så velger du riktig olje til bilen din

  1. Parker bilen på et plant underlag, og la den kjøle seg ned en liten stund, slik at oljen ikke er glovarm.
  2. Løft bilen opp fra bakken, for eksempel med heis eller jekk. Eller, hvis det er god plass, kan du krype under bilen. Uansett hvordan du gjør det, må du være nøye med at det blir gjort på en trygg måte!
  3. Legg avispapir eller en klut rundt området ved oljepluggen for å absorbere eventuell spillolje. Ha en spilloljebeholder klar før du løsner oljepluggen under motorblokken, tapp deretter oljen ned i beholderen. Husk at spilloljen må ivaretas på korrekt måte. Den skal tømmes i riktig beholder på en gjenvinningsstasjon, dem må ALDRI havne avløpet eller i et gateavløp!
  4. Bruk et egnet oljefilterverktøy og løsne lokket til oljefilteret. Ta ut det gamle filteret. Smør den nye pakningen til oljefilteret med litt olje og sett det inn. Rengjør lokket til oljefilteret og skru det deretter på plass ved hjelp av verktøy for å være sikker at det er tett.
  5. Åpne panseret på bilen. Ta lokket av oljepåfyllingsåpningen og fyll på den mengde motorolje som er anbefalt i bilens instruksjonsbok. Sett lokket skikkelig på igjen.
  6. Skriv ned datoen for å følge med på når det er på tide å skifte olje neste gang.

Anbefalinger for å skifte olje

Anbefalingene varierer litt fra bilmerke til bilmerke. De fleste produsenter er imidlertid enige om at oljen bør skiftes når bilen har gått omlag 1000 – 1500 mil for personbiler, eller én gang i året. På dieseldrevne biler bør det skiftes olje oftere enn på bensindrevne, etter ca. 500 mil eller én gang hvert halvår. Disse anbefalingene gjelder spesielt hvis du har en bil som hovedsakelig brukes til korte turer, som for eksempel bykjøring. Motoroljen kommer da sjelden opp i optimal driftstemperatur, noe som kan hindre at oljens egenskaper blir utnyttet fullt ut. Skift gjerne olje om høsten, da er den på sitt beste når vinterkulden kommer. Det er praktisk å utføre oljeservice samtidig som man bytter til vinterdekk.

Som bileier er det viktig at du forstår hvor viktig det er å skifte olje med jevne mellomrom. Kostnaden for å skifte olje i bilen din er svært liten sammenlignet med kostnadene du vil få hvis du ikke holder motoren ren og godt smurt. Hvis du kjører bilen for lenge med skitten eller for lite olje, risikerer du at motoren havarerer. Siden det alltid er bileierens ansvar å sørge for at det er fylt olje og at den er ren, kan det være vanskelig å få hjelp fra forsikringen dersom det verste skulle skje. 

Hvor mye koster et oljeskift?

På et verksted kan man skifte olje raskt, effektivt og trygt. Prisen for å skifte olje varierer vanligvis fra 1000 til 2000 kr, avhengig av hvilken bil du kjører og hvor mye olje som må fylles.

Når du skifter olje på et verksted, får du ofte tilbud om å bytte oljefilter samtidig. Siden filteret også må byttes én gang i året eller etter ca. 1500 mil, er det logisk å bytte begge deler samtidig. Det er viktig å bytte filter, da det bidrar til å holde oljen og dermed motoren ren og fri for smuss.

Skift olje og oljefilter på et verksted i nærheten

Via lasingoo.se finner og sammenligner du verksteder i din nærhet som raskt og sikkert kan hjelpe deg med å skifte olje og oljefilter.