Skifte til vinterdekk – dekktips for vinter

Tips når du skal skifte til vinterdekk

Når den første snøen kommer og mange bileiere ønsker å skifte til vinterdekk, blir det raskt kø i bil- og dekkverkstedene. I denne artikkelen gir vi deg tips om hva du bør tenke på når du bytter dekk.

Piggdekk eller friksjonsdekk?

Skal du velge piggdekk eller friksjonsdekk? Det spiller ingen rolle. Sørg for at de settes på mens det ennå er bar bakke. Dekket har bare godt av å kjøres noen mil på bar asfalt for å “slites” inn. Man kan sammenligne med et viskelær som ligger i skrivebordsskuffen. De første dragene på papiret har ingen effekt, men når du får fart på gummimolekylene, begynner viskelæret å bite.

Les også: Piggdekk eller piggfrie dekk

Kjøp nye piggdekk

Skal du kjøpe nye piggdekk? Kjør inn dem forsiktig og unngå så langt det er mulig at piggene spinner mot asfalten. Vanligvis er 50 – 100 mil i moderat hastighet tilstrekkelig. Det er ikke noe problem å kjøre i motorveihastighet, men det som er viktig er at du akselererer forsiktig opp til 110-120 km/t. Det samme gjelder selvfølgelig når du reduserer hastigheten, vi anbefaler at du tar det med ro.

Sammenlign verksteder når du skal bytte til vinterdekk

Dekkmontering

Om du får dekkene montert på et verksted eller du gjør det selv, er det viktig å ettertrekke hjulboltene. Når du har kjørt 5 – 10 mil, bør du ettertrekke hjulboltene eller -mutrene med et hjulkryss eller helst en momentnøkkel. Hvis du har en momentnøkkel, trekker du til boltene til 12-13 kg (tiltrekkingsmoment). Dette bør du faktisk gjøre selv om et verksted har byttet hjul for deg. Spør når du henter bilen om hjulene har vært montert av, så vet du hva du skal gjøre.

Rotasjonsretning

Hvis du monterer hjulene selv, må du sjekke om hjulene har rotasjonsretning, slik at du monterer hjulene på riktig sted. Rotasjonsretning betyr at dekket er laget for å rulle i en bestemt retning. Du må montere dekket slik at det får riktig rotasjonsretning. Da drar du nytte av dekkets egenskaper.

Montere dekkene i riktig rotasjonsretning

Hvis dekket er beregnet for en bestemt rotasjonsretning, er det en pil på siden av dekket. Pilen skal peke i retningen hjulet roterer når du kjører i bilens kjøreretning.

Beste dekk bak

Kontroller mønsterdybden på vinterdekkene dine. Ifølge loven skal den være minst 3 mm, men en generell anbefaling er å bytte til nye vinterdekk allerede ved 5 mm. De beste dekkene, det vil si de som har det dypeste mønsteret igjen, skal alltid monteres bak. Dette fordi bilen er lettere bak, og den blir enda lettere bak når du bremser. Da trenger du ekstra godt grep bak.

Når du har satt på vinterhjulene, er det en god ide å vaske sommerhjulene slik at de er rene til neste sesong. Ikke glem sjekke om dekkene har skader, og husk å kontrollere mønsterdybden også. Er det tid for å skifte?

Les også: Da er det best å bytte til vinterdekk

Kontroller lufttrykket oftere i begynnelsen av vinterdekk-sesongen

Kontroller luften i dekkene ofte i begynnelsen av vintersesongen. Ofte har vi ganske store temperaturforskjeller som påvirker lufttrykket negativt. Det er ingen dum ide å fylle på noen hekto for mye i forhold til det anbefalte lufttrykket i vintersesongen.

Hva koster det å bytte dekk? Sammenlign verksteder og få en pris på dekkbytte.

Vinterhjul er en investering i sikkerhet! Hvordan tar du vare på investeringen din? Låsebolter er en god ide som kompliserer tyvens jobb!