Skifte til sommerdekk – unngå verkstedkø

planlegg og bestill time for å skift til sommerdekk

Å skifte til sommerdekk på bilen pleier å være et sikkert vårtegn. Senest første mandag etter 2. påskedag skal vinterdekkene være av. Mange bileiere avstår fra å selv gjøre jobben og drar heller til nærmeste bilverksted. Hvis du vil unngå å havne i lange køer når det er på tide å skifte dekk, gjelder det å være ute i god tid.

Bestill tid i forveien

Mange bileiere venter til siste liten med å skifte til sommerdekk på bilen. Til tross for at mange bilverksteder tar inn ekstra personal fra bemanningsbyrå for å holde unna under det verste rushet, kan det lett bli lange køer og ventetider på flere timer.

En enkel måte å unngå køene på, er å planlegge og bestille time for dekkskift før bilverkstedet får mye å gjøre, som oftest i slutten av mars eller begynnelsen av april. Noen verksteder tar imot opptil 50 biler på en dag, og har derfor ikke mulighet til å ta inn drop-in i det hele tatt i den travleste perioden.

Så sier loven

Piggdekk kan kun brukes mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra 15.oktober til og med 30. april.

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Hvis ikke værmeldingen sier noe annet, er det sommerdekk som gjelder fra første mandag etter 2. påskedag til 1. november. 

Har du kjøpt nye dekk og trenger hjelp med dekkmontering? Les også: Slik skiller dekkmontering seg fra et vanlig dekkskift.

Oppbevaring av dekk

Flere og flere bileiere vil slippe å ta dekkene med seg hjem etter dekkskiftet og velger i stedet å la verkstedet ta hånd om oppbevaringen. For den som leverer inn dekkene sine, er det viktig å kontrollere at oppbevaringsstedet holder riktig temperatur. Forsikre deg om at dekkene ikke ligger i containere ettersom temperaturen kan bli alt for høy de dagene solen skinner på metallveggene.

16 grader den optimale temperaturen for både sommer- og vinterdekk. Ved varmere eller kaldere temperaturer risikerer man at gummien tørker og dekkets kvalitet forringes.

Det kan også være nyttig å få vite hvordan dekkene stables i lokalet. Dekkene skal ikke stables i høyere stabler enn bilens fire dekk. Hvis de legges i hauger oppå hverandre, trykkes de sammen og riskerer å bli ovale.

Ting å tenke på ved skifte til sommerdekk:

  • De beste dekkene skal sitte bak
  • Pass på at det er riktig lufttrykk i dekkene
  • Sommerdekkene skal ha en mønsterdybde på minst 1,6 mm
  • Ikke glem å etterstramme boltene etter at du har kjørt 5 – 10 mil
  • Ubalanserte dekk kan føre til vibrasjoner. Hvis dekkene trenger å balanseres, lever bilen inn på et dekkverksted

Sammenlign priser og bestill tid for dekkskift på lasingoo.no