Skifte bremseklosser? Slik vet du når det er på tide

Slik vet du når det er på tide å skifte bremseklosser

Bremseklosser er en av de aller viktigste komponentene i bremsesystemet. Et velfungerende bremsesystem er alfa og omega for at du skal kunne ferdes på veiene på en sikker måte. Fra et sikkerhetssynspunkt er det til og med viktigere enn motoren. En motor som ikke er vedlikeholdes kan føre til motorhavari, mens slitte eller ikke-fungerende bremser innebærer en direkte livsfare for deg og dine medpassasjere, samt dine medtrafikanter. Derfor er det viktig å skifte bremseklosser før de blir for slitte.

Så lenge holder bremseklossene dine

Siden bremseklossene er i kategorien slitedeler og er den delene som utsettes for mest slitasje, så er det spesielt viktig å holde et øye med de. Bremseklossene er utformet for å skape friksjon, noe som igjen gjør at bilen kan bremse. Jo høyere friksjon, jo bedre bremseytelse. Når bremseklossene slites med så kan de ikke lenger opprettholde friksjonen like effektivt, og bremseeffekten reduseres dermed. Med andre ord så forlenges bremsestrekningen og kjøretøyet utgjør en større risiko i trafikken.

Nøyaktig hvor lenge bremseklossene holder avhenger av flere faktorer, som:

Hvordan du kjører

Kjørestilen din, og da spesielt hvor hardt du trykker på bremsene påvirker i høy grad hvor lenge bremseklossene dine vil vare. Når situasjonen krever det så må du selvsagt trykke hardt på bremsen, men i andre tilfeller er det alltid bedre å prøve å bremse mykt og smidig. Det øker levetiden til bremseklossene.

Bremseklossenes materiale og hardhet

Bremsekivene er laget av et halvmetallisk, organisk eller keramisk materiale, og har unike egenskaper som er egnet for forskjellige kjørebehov. Klosser laget av hardere materialer holder generelt lengre, men det kan ta litt mer tid å få opp varmen i klossene slik at de yter optimalt, og de brukes derfor oftest på kjøretøy til bruk i forbindelse med konkurranser. Bremseskiver laget av mykere materialer fungerer bedre i lavere hastigheter, slik som i bymiljø.

Miljøet du kjører i

Hvordan er miljøet du kjører mest i? Kjører du mye i by, der du ofte må stoppe for rødt lys eller andre trafikanter? Eller holder du deg vanligvis ute på landeveien, eller trafikkerer du lange og rette motorveier? Svarene på spørsmålene ovenfor er faktorene som påvirker tilstanden til akkurat dine bremseskiver.

Hvordan vet jeg at det er på tide å skifte bremseklosser?

Merker du at bremsene ikke reagerer like bra som de bruker, eller at du må trykke inn pedalen hardere for å kunne stoppe bilen? Da kan det være på tide å skifte bremseklosser. Bremseklossene på bilen din kan i tillegg være utstyrte med en slitasjevarsler som kan hjelpe deg. De vanligste typene slitasjevarslere er mekaniske eller elektriske.

Mekaniske slitasjevarslere

I en mekanisk slitasjevarsler sitter det normalt en indikator i selve belegget, eller slitasjematerialet som det også kalles. Når belegget er slitt ned til et visst nivå vil indikatoren, som består av en form for blikk, i kontakt med selve bremseskiven, og da skapes det en ulyd som tydelig indikerer at bremseklossene må byttes.

Elektrisk slitasjevarslere

I de fleste biler av nyete modell er bremsene koblet til instrumentpanelet, slik at et varslingslys lyser når bremseskivene må byttes. I selve bremseklossen sitter det en elektrisk sensor som gir utslag når den kommer i kontakt med bremseskiven, noe som skjer nå bremseklossen er slitt ned tilstrekkelig.

Hvis noen av symptomene ovenfor skulle vise seg, bør du alltid kontrollere tilstanden til bremsene. Den sikreste måten å gjøre det på er hos et bilverksted der kompetent personell kan kontrollere om bremseklossene må byttes eller om det holder med en justering.

Hva koster det å skifte bremser?

Prisen for en bremsereparasjon avhenger av om hele systemet må skiftes, eller om det holder med en reparasjon av deler av det. På Lasingoo får du et overblikk over hva bremseservice koster for din bil ved å oppgi registreringsnummer på bilen og kilometerstand.

Hvor kan jeg skifte bremseklosser?

Du kan skifte bremseklosser hos et bilverksted. Det er smart å utføre det når du leverer bilen inn til service. Det kan også være smart å kontrollere bremsesystemet og eventuelt skifte bremseklosser i forbindelse med bytte til sommerdekk (eller vinterdekk). Ved en vanlig sjekk av bilen er en kontroll av bremsene alltid inkludert, og en kompetent mekaniker vil ta en titt på det og informere deg når det er på tide å bytte bremser. Bestiller du skifte av bremseklosser via Lasingoo, får du en totalpris der samtlige reservedeler og arbeidstimer inngår.