Skift til vinterdekk uten lange verkstedskøer

Skift til vinterdekk uten lange verkstedskøer

Når høsten har gjort sitt inntog, og det forventes å bli vinterføre, må vi i Norge bruke vinterdekk eller piggdekk. Senest den 1.november må sommerdekkene være skiftet hvis det er vinterføre. Mange bileiere avstår fra å selv gjøre jobben og drar heller til nærmeste bilverksted før å skift til vinterdekk. Hvis du vil unngå å havne i lange køer når det er på tide å skifte dekk, gjelder det å være ute i god tid.

Les også: Vask vinteren bort og gi bilen en ordentlig sikkerhetskontroll

Bestill tid i forveien

Mange bileiere venter til siste liten med å skift til vinterdekk på bilen. Til tross for at mange bilverksteder tar inn ekstra personal fra bemanningsbyrå for å holde unna under det verste rushet, kan det lett bli lange køer og ventetider på flere timer.

En enkel måte å unngå køene på er å planlegge og bestille time for dekkskift før bilverkstedet får mye å gjøre, som oftest i slutten av oktober og noen uker inn i november. Det kan variere fra år til år når den første snøen kommer. Noen verksteder tar imot opptil 50 biler på en dag, og har derfor ikke mulighet til å ta inn drop- in i det hele tatt i den travleste perioden.

Regler relatert til vinterdekk

  1. Vinterdekk må brukes fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag dersom det er vinterføre.
  2. Mellom den 31. mars og 15. april går det bra å kjøre på enten vinter- eller sommerdekk.
  3. Hvis ikke værmeldingen sier noe annet, er det sommerdekk som gjelder fra første mandag etter 2. påskedag til 31. oktober.

Det er vinterføre når det er snø, is, slaps eller frost på veien. Politiet avgjør om det er vinterføre på stedet der du befinner deg.

Oppbevaring av vinterdekk

Flere og flere bileiere vil slippe å ta dekkene med seg hjem etter dekkskiftet og velger i stedet å la verkstedet ta hånd om oppbevaringen. For den som leverer inn dekkene sine, er det viktig å kontrollere at oppbevaringsstedet holder riktig temperatur. Forsikre deg om at dekkene ikke ligger i containere ettersom temperaturen kan bli alt for høy de dagene solen skinner på metallveggene.

16 grader den optimale temperaturen for både sommer- og vinterdekk. Ved varmere eller kaldere temperaturer risikerer man at gummien tørker og dekkets kvalitet forringes.

Det kan også være nyttig å få vite hvordan dekkene stables i lokalet. Dekkene skal ikke stables i høyere stabler enn bilens fire dekk. Hvis de legges i hauger oppå hverandre, trykkes de sammen og blir ovale.

Les også: Ta vare på vinterdekkene før du legger dem bort for oppbevaring

Ting som er verdt å tenke på:

  • De beste dekkene skal sitte bak
  • Pass på at det er riktig lufttrykk i dekkene
  • Vinterdekkene må ha en mønsterdybde på minst 3 mm, men det anbefales 4 mm
  • Ikke glem å etterstramme boltene når du har kjørt 5 – 10 mil
  • Ubalanserte dekk kan føre til vibrasjoner. Hvis dekkene trenger å balanseres, lever bilen inn på et dekkverksted.

Hva koster det å skift til vinterdekk?

Bilverksteder koblet til Lasingoo tilbyr dekkskift til fast pris. Prisen kan variere etter etterspørsel og størrelse på dekk og felg men ligger vanligvis mellom 450 – 600 kr.

Trenger du hjelp ved å skift til vinterdekk? Sammenlign verksteder og bestill time nær deg på Lasignoo.no.