Hva er en registerreim? Og når bør registerreim bytte skje?

Registerreim-bytte

Bilens registerreim er en av kjøretøyets viktigste komponenter, uten den fungerer ikke motoren. Reimens oppgave er å overføre drivkraft fra veivaksel til kamaksel. Det betyr at den sørger for at akslene i motoren synkroniseres, noe som er avgjørende for at motoren drives koordinert og fungerer som den skal. Reimen utsettes for mye slitasje og må derfor skiftes ut for å unngå kostbare reparasjoner av motoren.

Det kommer an på bilprodusenten om det brukes en registerreim eller registerkjede. Fordelen med reim er at den er stillegående, billig og lett. Ulempen er sviktende driftssikkerhet og at den må skiftes. Derfor har registerkjede blitt mer populære, til tross for at de er tyngre og dyrere å produsere.

Registerreimens levetid

Registerreimens levetid varierer fra bilmodell til bilmodell. Å skifte den hører til det viktigste du kan gjøre for bilen din. Når den blir for gammel og sliten, hopper den lett av, og da kolliderer ventilene i topplokket med stemplene, noe som kan føre til et totalt motorhavari. Et annet problem som kan oppstå kan være at spennrullen til registerreimen blir ødelagt.

Som bileier bør man huske at produsentenes anbefalte intervall for registerreim bytte bare er anbefalinger – det finnes ingen garantier for at remmen skal holde den angitte tiden. Hvis remmen eller spennene til remmen blir ødelagt tidligere, er det opp til bileieren å betale en motorrenovering eller skifte motor.

Les også: Hva er en bilservice

Hva koster et registerreim bytte?

Å skifte registerreim på bilverksted er dyrt. Og prisen kan variere fra bilmodell til bilmodell, avhengig av hvordan den er montert. Arbeidet tar lengre tid enn andre service-jobber fordi visse deler av bilen må demonteres for at mekanikeren skal komme til remmen og få plass til å utføre jobben. Til tross for det omfattende arbeidet, er kostnaden for å skifte registerreim som forebygging en god investering sammenlignet med kostnaden for å renovere hele motoren.

Når skal registerreimen skiftes?

En passende anledning til å skifte registerreim er i forbindelse med at du leverer bilen inn til service. De ansatte på verkstedet kommer da kanskje til å anbefale at de samtidig skifter andre komponenter som har med registerreimens funksjon å gjøre. Det kan dreie seg om spenner, løpehjul og vannpumpe, som på mange bilmodeller drives av reimen. Hvis vannpumpen skulle begynne å lekke, er den dessuten plassert slik at man må fjerne registerreimen for å komme til. En registerreim som er tatt av, setter man ikke på igjen. Skifte derfor alltid disse andre komponenter når du skifter reimen. 

Hvis du bestiller time for skifte av registerreim via Lasingoo, får du en totalpris der samtlige reservedeler og arbeidstimer inngår i prisen. Se her hva det koster å skifte registerreim i ditt område.