Et oljeskift forlenger bilens levetid

Oljeskift - skifte olje hvert år

På tide å gi bilen et oljeskift? Motorolje brukes for å smøre, nedkjøle og holde motoren ren, og det er svært viktig at oljen holdes på et normalt nivå for at bilen skal kunne fungere. Dessuten hjelper oljen både å rustbeskytte og holde motoren tett.

Under ramser vi opp seks ting du kan gjøre for å forlenge levetiden på bilen og samtidig minimere risikoen for et dyrt motorhavari.

Skift olje i henhold til bilprodusentens anbefalte intervaller.

Hvis bilen går tom for olje, medfører det at motoren overopphetes og havarerer. Motoren på en bil er tilpasset en spesiell olje. Forsikre deg derfor om at du bruker riktig type olje med riktig viskositet i henhold til bilprodusentens anbefalinger.

La motoren bli varm

La motoren bli ordentlig varm før du gasser for fullt eller svinger for hardt. Det kan ta en stund etter start for motoroljen å bevege seg rundt i hele motoren før den oppnår full smøre- og kjøleeffekt.

Når skal du skifte olje?

I dag leser mange biler av oljenivået automatisk, noe som betyr at du får en advarsel på dashbordet når det er på tide å fylle på olje. Du bør skifte olje minst annet hvert år, selv om ikke bilen brukes så mye. Helst bør man skifte motorolje hvert år, og helst bør man skifte på høsten, slik at oljen er best når det begynner å bli kaldt ute. Sats på en olje av høy kvalitet, det kommer til å lønne seg for deg i framtiden.

Les også: Hva er en bilservice

Skifte oljefilter ved oljeskift

Når du skifter olje, bør du samtidig passe på å skifte oljefilter. Et gammelt, tett oljefilter kan føre til at skitt kommer inn via beskyttelsesventilen og skader motoren. De fleste verksteder skifter oljefilteret samtidig som de skifter olje.

Extra oljeskift ved nykjøpt bruktbil

Hvis du har kjøpt en bruktbil, kan det være lurt å gjøre et ekstra oljeskift eller legge til en såkalt innvendig motorvask ved neste oljeskift. På velutrustede verksteder finnes det spesielt utstyr som spyler gjennom motoren med et mineraloljebasert rengjøringsmiddel.

Bruk riktig olje

Med riktig olje minsker både drivstofforbruket og slitasjen på motoren. Det kan være vanskelig å vite hvilken olje man skal bruke; helsyntetisk, delsyntetisk eller long life. I instruksjonsboken står det nøyaktig hvilken motorolje som er best for din bil. Hvis du ikke finner instruksjonsboken i hanskerommet eller informasjonen i boken, kan du spørre på nærmeste bensinstasjon.

Hva koster et oljeskift?

På tide å skifte olje? Oljeskift pris kan variere avhengig av hvilken type olje og hvor mye olje som skal brukes til din bil. På Lasingoo får du et overblikk over hva oljeskift koster bare ved å oppgi registreringsnummer på bilen og kilometerstand. Sammenlign bilverksteder og bestill time i fred og ro.