Oljeskift på bilen hvilken – motorolje skal du ha?

hvilken motorolje skal du velge?

Hva skjer hvis bilen kjører med for lite eller for skitten motorolje? Hvordan vet jeg når det er på tide å sjekke oljenivået, og hvilken motorolje kan jeg bruke? I denne artikkelen finner du alle svarene.

Motoroljen har flere viktige funksjoner i bilmotoren. Det er først og fremst et smøremiddel som sikrer at alle bevegelige deler inne i motoren kan bevege seg med så lite friksjon som mulig. For mye friksjon fører nemlig til at de bevegelige komponentene blir varmere. Varmen utvider metallet, og dette fører igjen til mer friksjon og økt slitasje. For å motvirke ekspansjon har motoroljen derfor også den viktige funksjonen at den kjøler ned.

En annen viktig oppgave til oljen er å holde motoren ren. Oljen løser opp smuss, og gjennom oljefilteret transporterer den også smuss eller små partikler fra motoren, som ellers kunne ha bygd seg opp og forårsaket skade på motoren. Oljen har også en tetningsfunksjon hvor den blant annet bidrar til å holde tett mellom sylinderveggene og stempelringene inne i motoren, slik at tenningen av drivstoffet kan utnyttes best mulig. Og sist, men ikke minst, beskytter oljen mot korrosjon eller rust.

Med andre ord er oljen en helt essensiell del av motoren, og det er god grunn til å følge med litt ekstra på den. Å skifte motorolje er kanskje det aller viktigste når det er snakk om bilpleie.

Hvilken motorolje skal du bruke?

Eldre biler har tidligere kjørt på mineralolje, men i dag kjører de fleste motorer på syntetiske oljer. Den største fordelen med syntetiske motoroljer er at de har en betydelig mindre endring i viskositet – det vil si hvor tykt de flyter ved temperaturendringer. Dette betyr at bilen er lettere å kjøre når den er kald, fordi motoren smøres bedre. Det betyr at oljen beholder smøreegenskapene sine selv om motoren kjøres hardt, som for eksempel når du kjører med tyngre last eller når du kjører lengre distanser enn vanlig, for eksempel når du er på bilferie.

I instruksjonsboken til bilen finner du hvilken type olje og viskositetsklasse (kan for eksempel kalles 5W-30) motoren din krever. Hold deg så mye som mulig til den spesifikke oljen som er anbefalt av bilprodusenten. Oljer har forskjellige egenskaper. Noen av disse egenskapene kan være helt nødvendig, mens andre kan være direkte skadelige for nettopp din motor. Vær forberedt på at olje av god kvalitet skal koste litt mer, og kvaliteten er ingenting du bør kimse av.

Kontrollere motoroljen og foreta oljeskift

I instruksjonsboken til bilen finner du hvor ofte produsenten anbefaler at du sjekker motorens oljenivå og når det er på tide med et oljeskift. En tommelfingerregel er for hver 1000 km, men du kan også gjøre det til en vane å sjekke og om nødvendig fylle på olje hver gang du vasker bilen. Hvis du kjører langt, for eksempel hvis du er på bilferie, er det lurt å sjekke oljen litt oftere.

Vær alltid på den sikre siden, og ha en ekstra kanne i bagasjerommet med reserveolje som oppfyller kravene til din bil og motortype.

Vær også oppmerksom på signalene på dashbordet. Hvis oljetrykklampen på dashbordet begynner å lyse mens du kjører, er det viktig å handle øyeblikkelig, da det kan bety at det er tid for oljeskift. Når en varsellampe tennes, er det for sikkerhets skyld greit å få et bilverksted til å foreta bildiagnose.

Få hjelp av et bilverksted

Er du usikker på hvilken olje som er best for din motor? Eller trenger du hjelp til å skifte olje? Da kan det være en god idé å få hjelp av et bilverksted som har kunnskap om bilmerket ditt. Via lasingoo.se kan du alltid finne og sammenligne verksteder i nærheten som er åpne.