Dette må du gjøre hvis motorlampen lyser

motorlampen lyser - hva betyr det?

Hvis motorlampen lyser på instrumentbordet betyr det at det er noe galt med motoren. Lampen lyser enten med et oransje eller et rødt lys – Ved oransje lys så kan du kjøre bilen til verkstedet, der en mekaniker kan utføre en feilsøking og finne problemet ved hjelp av bilens datamaskin. Hvis symbolet derimot lyser rødt, så må du med en gang stoppe bilen på et sikkert sted, og deretter ringe etter assistanse.  

Det at en varslingslampe tennes kan skyldes flere forskjellige ting, og betyr ikke nødvendigvis at det er noe alvorlig som er feil. Men hvis du fortsetter å kjøre på tross av at en varslingslampe lyser, så kan det både bli dyrt og farlig til slutt. Nedenfor finner du noen tips til hva du kan gjøre når motorlampen din lyser.

Motorlampen lyser men bilen kjennes som vanlig

Hvis lampen tennes og fortsetter å lyse mens du kjører, uten at du merker noen forskjell i bilens ytelse, kan det skyldes en feil på systemet for rensing av eksos. Da vil bilen fortsatt kunne kjøre, men det er en stor fare for at bilen vil kunne dø, eller ikke vil starte igjen. Stopp bilen og ta en titt i instruksjonsboken, men for sikkerhetsskyld bør du ta bilen med til et verksted så snart som mulig.

 

Les også: Bilreparasjon – 8 ting du må tenke på

Motorlampen lyser, og det føles som det er noe feil på bilen

Føles det som om bilen oppfører seg merkelig, og høres rar ut? Lyser i tillegg motorlampen? Da er det med stor sannsynlighet et alvorlig problem med systemet for rensing av eksos, eller motorstyringen, og hvis det er tilfellet så bør ikke bilen kjøres i det hele tatt. Faren er blant annet at katalysatoren blir overopphetet, og det kan i verste fall føre til at bilen begynner å brenne. Stopp så fort som mulig på et sikkert sted, og ring etter veihjelp.

Motorlampen lyser rødt

Stopp bilen med en gang, og ta kontakt med veilhjelp.

For at du skal kunne finne ut hvorfor en lampe tennes, i det hele tatt, så må en mekaniker på verkstedet lese av feilkodene fra bilens datamaskin. Ved kompliserte feil, som hele tiden blir vanligere i våre teknisk avanserte biler, kan feilsøkingskostnadene skyte i været. Mange verksteder jobber derfor med trinnvis feilsøking, for at du som bileier skal kunne bedømme kostnaden underveis. Her kan du bestille en bildiagnose til fast pris på et verksted i nær deg.

Ved feilsøking kan man også se nøyaktig når lampen tentes. Denne informasjonen er viktig siden forsikringsselskapet kan hevde at det er “brukerfeil”, eller at skaden er selvforskyldt hvis man som bileier ikke kjører rett til verkstedet når lampen tennes. Hvis det blir riktig ille, så kan man selv være nødt til å betale reparasjonskostnadene.

 

Bestill bildiagnose