Sjekk klimaanlegget i bilen din før bilferien, bestill en klimaservice.

Opprettholde god luftkvalitet i bilen. Bestill en klimaservice.

Fungerer klimaanlegget ditt som det skal? Har du merket at effekten har blitt dårligere? Et klimaanlegg trenger regelmessig service for å fungere effektivt.

Hva innebærer en klimaservice?

Luftkondisjoneringen i bilen kalles AC, som står for Air Condition. Den regulerer klimaet i bilen din, altså nedkjøling, varme og ventilasjon og er en viktig del av komforten din.

En service på AC-en tar vare på denne funksjonen. Verkstedet tømmer systemet for kjølemiddel, rengjør det for å sjekke en eventuell lekkasje og for å avfukte det. Siden fylles systemet med det eksisterende kjølemiddelet, spormidler og olje. 

Hvis systemet lekker kjølemiddel, må det fylles på nytt. Verkstedet ditt informerer deg om kostnadene for det nye kjølemiddelet.

Hvorfor trenger klimaanlegget service?

Klimaanlegget i bilen skal klare å jobbe med temperaturer ned til under null grader og opp til åtti. På varme dager skal systemet håndtere trykk på opp til 20 bar.

Normalt lekker det mellom 5 – 10 % kjølemiddel ut av systemet i året, noe som forverrer kjølekapasiteten i klimaanlegget. Hvis bilen går for lang tid uten at kjølemiddel fylles på, fører det til at kompressoren (grunnkomponenten i klimaanlegget, som komprimerer kjølemiddelet) må jobbe hardere for å klare å nå samme effekt som et nyoverhalt klimaanlegg. Dette sliter på kompressoren og kan føre til at kompressoren havarerer.

Når kompressoren tvinges til å jobbe hardere, fører dette til økt drivstofforbruk.

Når bør klimaanlegget på service?

Klimaservice inngår ikke i den vanlige bilservicen, men er noe du selv merker behov for. Hvis effekten av klimaanlegget ditt har blitt dårligere, f. eks. kjøler eller varmer dårlig, er det på tide med en service. Du kan gi klimaanlegget ditt lengre levetid med kontinuerlig vedlikehold, og mange verksteder anbefaler at en service gjøres med 24 måneders intervall for best mulige luftkvalitet.

Oversikt over klimaanlegg

Bildet viser et typisk klimaanlegg. Kilde: Auto-Utrustning AS

Slik holder du klimaanlegget i god stand

Klimaanlegget er gjerne ikke så mye i bruk på vinteren, og når sommeren kommer, begynner den å tas i bruk oftere igjen. Et system som har vært avstengt, kan skape dårlig lukt da skitt og fukt samles rundt fordamperen og danner bakterier. Fordamperen er den delen som sitter under dashbordet. Du kan unngå dette ved å av og til slå på systemet om vinteren.

For å holde klimaanlegget i så god stand som mulig mellom servicene, kan du bytte kupéfilter med jevne mellomrom. Det gjør du for å minske risikoen for at skitt skal dannes rundt fordamperen.

Hva koster en klimaservice?

Prisen på service på klimaanlegget er ikke avhengig av hvilken bil du har. Du får en fast pris på verkstedet, og jobben pleier å ta ca. en time. Bildiagnose og eventuelle reparasjonsbehov som oppdages under servicen inngår ikke i prisen. Disse får du pristilbud på fra verkstedet ditt.

Pass på at klimaanlegget ditt fungerer som det skal! På Lasingoo.no kan du søke etter verksted og bestille time for klimaservice i ditt nærområde.