Klimaanlegg – Slik fungerer luftbehandlingen i bilen din

Hvis man skal ut å kjøre en varm sommerdag, setter de fleste pris på et velfungerende klimaanlegg. Hele poenget med klimaanleggets luftbehandling er jo å øke komforten i bilen, og i denne artikkelen så tar vi en nærmere titt på hvordan. 

Fungerer klimaanlegget ditt som det skal? Har du merket at effekten har blitt dårligere?

Les også – Hva innebærer en klimaservice?

Kjøling ved at varmen fjernes

Vi er mange som tror at et klimaanlegg kjøler bilen ved at det hentes inn kald luft, eller varmer ved at det hentes inn varm luft, avhengig av om man vil ha det varmere eller kaldere. I virkeligheten er det et separat system som er relativt teknisk komplisert, men veldig forenklet så kan vi si at klimaanlegget kjøler ved at varmen tas bort, eller at energien fjernes fra luften. Når energien forsvinner så blir luften kaldere, og temperaturen synker.

Har du noen gang hoppet inn i en bil rett etter en svett treningsøkt? Du har kanskje lagt merke til at vinduene lett får dugg. Det skyldes at det dannes kondens når varm og fuktig luft treffer de kalde vinduene. Klimaanlegget gjør at duggen forsvinner raskere siden det fjerner både fukt og varme fra luften.

Les også – Hva koster en klimaservice

Bruk ditt klimaanlegg hele året

Mange bileiere er forsiktige med å bruke klimaanlegget på vinteren, men faktisk så fungerer det like bra, og er like viktig på vinteren som det er på sommeren. Når det kommer snø og is inn i bilen avgir denne fuktighet som klimaanlegget kan håndtere. Kald luft er tørr, så du kan si at klimaanlegget holder bilen tørr ved at luften blir kaldere.

Den største grunnen til å bruke klimaanlegget hele året, selv om vinteren, er at den varer lengre da. Hvis man ikke bruker systemet en stund, risikerer man at pakninger og tetninger tørker ut og begynner å lekke, noe som betyr at du må på service med klimaanlegget. Det er i prinsippet heller ikke mulig å bruke klimaanlegget for mye, siden det vil slå seg av og på automatisk etter behov. Hvis temperaturen skulle falle så vil kompressoren kobles inn, og hvis det er rett temperatur i bilen så slår den seg av selv.

Luftbehandling for din kjørekomfort

Selvsagt bruker man klimaanlegget først og fremst for komforten – det er helt klart bedre å sette seg inn i en sval bil framfor en som er varm som i en badstue. I tillegg til at det er behagelig å kunne tilpasse temperaturen, så finnes det også mye som peker på at det til og med øker sikkerheten. Høye temperaturer kan gjøre at man føler seg søvnig, får irriterte øyne eller det blir vanskeligere å konsentrere seg om kjøringen, mens en sval temperatur ofte gjør at man som sjåfør er mer oppmerksom, og dermed kjører sikrere.

Pass på at klimaanlegget ditt fungerer som det skal! På Lasingoo.no kan du søke etter verksted og bestille time for klimaservice i ditt nærområde.