Kjøpe nye dekk – hva må man tenke på?

Kjøpe nye dekk – hva må man tenke på?

Det å kjøpe nye dekk kan virke som en unødvendig dyr og trasig utgift, men i virkeligheten er det en livsviktig investering i sikkerhet. Her vil vi ta en nærmere titt på hvordan man bør tenke når det er på tide med ny dekk – hva skal man se etter og hvilke dekk man bør ha, og hvordan fungerer det å kjøpe nye dekk på nettet?

I dag er det ikke uvanlig at dekkene inneholder opptil 200 forskjellige råmaterialer, og at de blir produsert med kompliserte stålbåndskonfigurasjoner og et datadesignet dekkmønster. Det mest grunnleggende som du må tenke på er at dekkene har rett dimensjon i forhold til bilen, slik at de passer.

Hvordan vet man hvilke dekk som passer?

For å kunne finne ut hvilke dekk som passer til din bilmodell, så kan du ta en titt i bilens instruksjonshåndbok, eller på dekkene som allerede sitter på bilen. Tallene og bokstavene som står på dekket er kanskje uforståelige i starten, men de forteller om dekkets bredde, høyde og størrelse. På vanlige personbiler kan det f.eks. stå 195/55 R 16, der 195 angir dekkets bredde i millimeter, 55 er forholdet mellom dekkets høyde og bredde i prosent mens R henviser til dekkets konstruksjonstype – radial i dette tilfellet. Det siste tallet, 16 i dette eksemplet, angir felgens diameter i tommer. I tillegg til disse tallene så står det også hvilken hastighetskode dekket har, og belastningsindeksen.

Hvis du ikke finner markeringen så kan du ta en titt på bilens vognkort, der det alltid står hvilke dekk bilen ble registrert med. Hvis du ikke har vognkortet eller de gamle dekkene tilgjengelig så finnes det flere tjenester på internett der du bare trenger å skrive inn bilens registreringsnummer for å søke etter hvilke dekkdimensjoner som passer til din bil.

Les også: Bytte til vinterdekk – dekktips for vinteren

Hva skal man se etter?

Hvilke dekk du til slutt velger koker ofte ned til en følelse, og på hvilket underlag du kjører mest, men det finnes også et par egenskaper som det kan være smart å ha i tankene for at bilen skal kunne prestere så godt som mulig.

Gripeevne – Ett av dekkenes viktigste egenskap er selvsagt å sørge for at bilen har et godt grep på alle underlag. Se etter bokstaven A på dekkene, det betyr at dekkene har et godt grep på vått underlag.

Økonomiske – Se etter dekk som har gode økonomiske egenskaper, det vil si dekk som er slitesterke, og som hjelper deg med å holde drivstofforbruket nede.

Les også: Piggdekk eller piggfrie dekk i vinter?

Kjøp nye dekk og felger på internett

For de aller fleste av oss har digitaliseringen blant annet ført til at vi flytter en stor del av handlingen vår til internett, framfor fysiske butikker. Det er ofte både smidigere og billigere, men hvordan fungerer det hvis man ønsker å kjøpe bildekk på nettet?

Flere og flere bileiere begynner å få opp øyene for at de også kan kjøpe dekk og felger på internett, først og fremst takket være at prisene ofte er lavere samtidig som tilbudet er større. For de vanligste dekktypene finnes det hundrevis med alternativer som gjør det mulig for deg å finne det rette dekket for deg og din bil.

I denne artikkelen vil vi fokusere å dekk, men kan nevne at felgene de lages enten i stål, platestål eller i aluminium. Stålfelger er noe rimeligere, og er ofte en del av standardutstyret på nye biler. De slites raskere enn aluminium, og har ofte ett litt mer kjedelig design. Aluminiumsfelger holdes lettere rene, de ser ofte finere ut og ved hjelp av en navring så passer de på flere modeller enn stålfelger.

Bestiller man nye dekk fra en etablert nettbutikk, så får man ofte like god service som hos et vanlig dekkfirma. Når det gjelder dekkmontering, så er det mulig å bestille dekkene for levering hos et lokalt dekkverksted, slik at man kan få profesjonell hjelp.

Best pris når du skal kjøpe nye dekk

Ved å kjøpe dekk på internett er det ikke uvanlig å kunne spare mellom 20 – 40 % på selve dekkene, men det er også viktig å huske på fraktkostandene, og kostnadene til montering på verkstedet, hvis du da ikke monterer selv. Ett tips er å være på utkikk etter rabatter og sesongtilbud slik at du kan gjøre en så god handel som mulig.

Ofte kan det være smart å kjøpe nye sommerdekk når sommeren nærmer seg slutten for å få en god pris, men sørg for at du sjekker når dekket er produsert, og hvordan det har blitt oppbevart. Det går helt fint å kjøpe dekk som har blitt produsert for 1-2 år siden, hvis de oppbevares på rett måte, slik at de ikke eldes før du rekker å bruke de. VTI, svenske statlige väg- och transportforskningsinstitut har utført studier som viser att dekk opptil fem år har samme egenskaper som helt nye, hvis de har blitt lagret i henhold til produsentens instruksjoner.

Kjøp nye dekk rett fra verkstedet

Hvis kjøp av dekk fortsatt føles som rene jungelen, er det mulig å få mer personlig hjelp. Mange dekk- og bilverksteder tilbyr kjøp av dekk rett fra verkstedet. Fortell bilmekanikeren hvordan og hvor du bruker å kjøre, så får du en anbefaling om hvilke dekk som passer til deg og din bil.

Hvis du skal kjøpe nye dekk til en bil med firhjulstrekk, så er det smart å bytte alle dekkene samtidig slik at alle har samme mønster og mønsterdybde. Det er ikke noen lov som styrer dette, men hvis man ikke bytter de samtidig vil de få forskjellig slitasje. Det betyr at dekkene til slutt får forskjellig størrelse, noe som kan lede til at hele firhjulssystemet skades og krever reparasjon.

Holder dekkene dine en sesong til? Du trenger bare ett dekkbytte. Sammenlign verksteder og bestill tid for dekkskift til fast pris på Lasingoo.