Slik gjøres en innvendig bilvask – uten unødvendige kjemikalier

Slik gjøres en innvendig bilvask

Man bruker å si at det er innsiden som teller og forskjellen mellom en pent brukt bil og en dårlig holdt bil aldri blir så tydelig som når man ser på interiøret. Ved å gi bilens innside litt oppmerksomhet og sørge for regelmessig innvendig bilvask, opprettholder du verdien på bilen bedre. Hvis du føler disse enkle trinnene, vil det føles ut som om du nettopp har tatt ut bilen fra verkstedet etter en overhaling når du er klar.

Unngå å bruke sterke kjemikalier inne i bilen. Det å støvsuge skikkelig og deretter tørke av alle overflatene med en klut, varmt vann og litt såpe er skånsommere for både miljøet og familiens helse. Dette er ofte tilstrekkelig for å bilen skal føles freshere igjen. 

En innvendig bilvask begynner med skikkelig støvsuging

Begynn med å rydde ut skikkelig av bilen. Kast det som kan kastes, sorter det som er blitt brukt etter forrige gang du ryddet i bilen, og ta ut gummimattene.

Bruk tid og vær nøye når du skal støvsuge bilen skikkelig, ovenfra og nedover. Seter, dører, matter og andre overflater. Ikke glem luftventilene hvor du bruker et børstemunnstykke for å komme til smuss og støv som sitter mellom spjeldene.

Selv for en støvsuger kan det være vanskelig å fjerne dyrehår som har festet seg i tekstilene, hvis du har hatt med husdyr på tur. Den beste måten å bli kvitt alt hår på er å bruke en  gummibørste, men hvis du ikke har det, kan du bruke en nal eller gummiskrape. 

Dashbordet og frontruten

For å rengjøre frontruten kan du bruke en blanding av eddik, såpe og vann. Spray direkte i en vaskesvamp og rengjør hele frontruten. Puss av med en bomullsklut.

Når frontruten er ren, bruker du en myk vaskehanske eller mikrofiberklut beregnet på å brukes innendørs til å tørke av dashbordet. Begynn lengst inne ved frontruten og arbeid deg bakover. Vær forsiktig med vann og såpe. 

Les også: Slik vasker du bilen utvendig

Dashbord og konsoll

Tørk av innredningen i bilen med en lett fuktet klut og svært lite rengjøringsmiddel. Med for mye vann og rengjøringsmiddel risikerer du å sette flekker på innredningen og gjøre den flammete. For å være på den sikre siden bør du bruke et rengjøringsmiddel som ikke inneholder alkohol. Det trenger ikke være et spesielt rengjøringsmiddel for plastdetaljer i bil, men en god såpe gjør jobben aldeles utmerket. 

Speil, sidevinduer og bakruten vaskes på samme måte som frontruten: puss med såpe- og edikkblanding.

Rengjøre rattet

Selv om du kanskje ikke tenker på det, så er ofte rattet det mest skitne på hele bilen, da det lett samler seg alt fra fett og bakterier til smuss og sminke på det. Alt smusset kan føre til at rattet blir glattere, noe som øker risikoen for at du mister grepet. Derfor bør du også rengjøre rattet samtidig som du vasker resten av bilen.

Fukt en vaskesvamp med lunkent vann og litt såpe. For å unngå å slite unødig på rattet, er det bedre å skrubbe forsiktig flere ganger enn å gnikke og trykke hardt. Vask ett område om gangen og tørk av med en gang med en tørr klut før du går videre. Mellom knappene og i hjørnene kan du bruke en myk tannbørste hvis det er vanskelig å komme til. Avslutt med å tørke godt av hele rattet. 

Vaske setene i bilen

Hvis bilen har tekstilseter som har fått flekker, må du fjerne dem på samme måte som fra TV-sofaen din. Bruk to myke vaskesvamper, en som er fuktet i lunkent vann og såpe, og en som er tørr. Trykk mot stoffet med de ulike svampene for å trekke ut flekkene fra underlaget. Trykk og fukt med såpe, trykk og tørk tørt med den tørre. 

Bilseter med skinn krever litt ekstra pleie. Vanlig interiørsjampo tørker ut og skader skinnet, så det er bedre å bruke en god såpe og lunkent vann. Når setet er rent, tørker du av det med en mikrofiberduk slik at det blir helt tørt.

Hvis du har brukt spesialvask for skinnseter, kan du bruke eddik til å fjerne restene av rengjøringsmidlet og kjemikaliene. Ta en tom sprayflaske og bland ut noen centiliter eddik i en halv liter vann. Spray på ett sete om gangen slik at det blir fuktig, og la blandingen virke i et halvt minutt før du tørker bort alt med en tørr og ren mikrofiberduk. Slik fjerner du alle restene av rengjøringsmiddel.

For å ta godt vare på skinnesetene kan du smøre dem. Bruk en myk svamp og skinnbalsam som du smører godt inn i skinnet. La deretter setene tørke i 30-60 minutter før du tørker av alt med en tørr mikrofiberklut beregnet på interiør. 

Gulv, matter og pedaler

Nå er det på tide å gjøre rent på gulvet og der man har føttene. Begynn med mattene, da de ofte er svært skitne, spesielt i vinterhalvåret. Skyll dem i lunkent vann og såp dem inn med en grov skurebørste. En fet såpe får mattene til å se ut som nye. Hent opp mattene til tørk. 

Kanskje er pedaler og gulv like skitne som mattene. Lunkent vann, såpe og skurebørste fungerer like bra her også. Tørk av med en god klut. 

Fjern dårlig lukt med innvendig bilvask

Sølt mat og drikke, fukt fra vinteren, hundehår og gjenglemte bananskall setter sine luktspor i bilen. Selv om eddik heller ikke lukter spesielt godt, er dette en svært effektiv og miljøvennlig måte å få bort dårlig lukt på. Et klassisk husmortips er å la det stå en liten skål eddik i bilen over natten for å nøytralisere lukt.

Er det til og med på tide for en bilpleie?

Ett tips som gjør deg til en stilsikker proffvasker handler om dårlig lukt og sikkerhetsbelter. Såpe og vann gjør susen også her. Hvis beltene er svært skitne, må du kanskje bruke en børste for å skrubbe dem rene. Tørk dem tørre med en klut, og hvis de har blitt våte, lar du dem tørke når de er trukket ut ved å låse dem med en poseklemme.

Når er det innvendige av jobben nesten som ny igjen!

Vil du heller ha en profesjonell som gjør jobben? Bestill bilvask på Lasingoo.