Slik skiller dekkmontering seg fra et vanlig dekkskift

En dekkmontering innebærer at man demonterer et gammelt dekk fra felgen og monterer et nytt dekk på felgen for så å sette dette tilbake på bilen igjen. Dette er en betydelig større jobb enn et dekkskift der hele dekket skiftes ut og er derfor ikke noe man som nybegynner bør prøve seg på hjemme, ettersom det krever både avansert utstyr og teknisk kunnskap.

Når skal en dekkmontering skje?

Før eller senere må alle bileiere bytte ut dekkene sine etter hvert som de slites, og for å kjøre sikkert, bør mønsterdybden på sommerdekk være minst 1,6 mm dype og minst 3 mm på vinterdekk. Dessuten kan ikke dekkene være for gamle, ettersom gummi ikke varer evig.

De fleste dekk har et firesifret merke som forteller når det er produsert. De to første sifrene angir uke og de to siste sifrene år, eksempelvis bety 2315 at dekket er produsert i uke 23 i år 2015. Det anbefales å ha samme grep på alle fire dekkene, men hvis ikke alle dekk må skiftes, bør man i det minste bytte parvis, slik at dekkene som sitter på samme aksel er i samme stand.

Dekkmontering omfatter følgende tjenester:

  • Demontering av de eksisterende dekkene fra felgene (4 dekk)
  • Montering av nye dekk på felgene (4 dekk, maks. 17 tommer)
  • Kontroll og optimalisering av lufttrykket
  • Balansering av dekkene

Balansering

Ved en dekkmontering foretas også en balansering av de nye dekkene. Det innebærer at dekkene settes inn i en balanseringsmaskin som oppdager statisk og dynamisk ubalanse. Statisk ubalanse gjør at det kjennes ut som at dekket hopper, og dynamisk ubalanse skaper vibrasjoner i sideleddene. For å nøytralisere ubalansen, anvendes balanseringsvekter som festes på felgen. Ved hjelp av maskinen kan man se eksakt hvor balanseringsvektene skal plasseres. Ubalanserte dekk kan føre til at de slites ujevnt og gir dårligere grep.

Les også: En hjulstilling gir dekkene dine lenger levetid og senker drivstoffkostnedene dine.

Lufttryck

Korrekt lufttrykk i dekkene er også veldig viktig. Dekk med for høyt lufttrykk kan medføre at du får dårligere veigrep og dermed forårsake problem med styringen.  Hvis du derimot har for lavt lufttrykk, kommer drivstofforbruket til å øke og dekket slites fortere. Ved å passe på at du har riktig lufttrykk øker du sikkerheten samtidig som at du sparer både lommebok og miljø.

Hva koster en dekkmontering?

Prisen for en dekkmontering varierer og avhenger av størrelsen på dekk og felger jo større, desto høyere pris. Hvilken type felg dekket sitter på spiller også inn.

Mange kjøper nye dekk på nettet og trenger siden profesjonell hjelp med å montere dekkene på felgene. Dette er noe som verkstedene vanligvis tar betalt for, men kjøper man dekkene direkte fra verkstedet, pleier monteringsavgiften å inngå i kostnaden.

Trenger du å montere nye dekk på bilen din? Finn et dekkverksted på Lasingoo som tillbyr dekkservice før din bil.