Hva er bremseservice, og hva innebærer det?

Skifte bremseklosser og bremseskiver - bremseservice

På tide å ha bremseservice? Det er ikke mye som er like viktig som at bremsene på bilen fungerer som de skal. I Norge må alle motorkjøretøy ifølge loven ha to ulike bremsesystem, parkeringsbrems og kjørebrems – den ene for når bilen står i ro og den andre brukes når bilen er i bevegelse. Her nede forklarer vi begrepene og prøver å gjøre dette kompliserte emnet litt lettere å forstå.

Slik fungerer bremsene

Når du tråkker på bremsepedalen, føres kraften over til bremsene, som med hjelp av bremsevæske trykker mot bremsenes ulike bestanddeler for å få bilen til å stoppe eller saktne farten. Disse delene blir utsatt for slitasje og rust, noe som betyr at de må skiftes ut av og til. Å skifte ut en eller flere deler i bremsesystemet kalles bremseservice.

De vanligste bremsesystemene er å ha et hydraulisk og et mekanisk system. I personbiler brukes det mekaniske systemet til håndbrekket og det hydrauliske til kjørebremsen. Systemet er svært komplisert og består blant annet av bremsevæske, stag, bremseklosser, bremseslange og bremseskive.

Les også: Hva er en bilservice?

Sjekk bremseklossene

En av de viktigste delene i bremsesystemet er bremseklossene. Disse består av slitemateriale og må skiftes ut med jevne mellomrom. Akkurat som med mønsterdybde i dekkene er det lett å sjekke bremseklossene bare ved å bruke øynene. Når det bare er 3 millimeter igjen av belegget på klossene, bør du bytte dem ut. Hvis bremseklossene slites helt ut, utsetter du deg selv og andre trafikanter for livsfare.

Visse deler av bremsesystemet slites hver gang man bremser og det er derfor ikke uvanlig at disse må skiftes ut ofte. Hvor ofte avhenger av hvordan du kjører og hvordan du bremser. Når du leverer bilen din inn til service eller EU-kontroll, kontrolleres alltid bremsefunksjonen og verkstedet kommer til å si fra når det er på tide å skifte bremser.

Hva koster en bremseservice?

På tide å skifte bremseklosser? Prisen på bremseservice kan variere avhengig av hvilken eller hvilke deler av bremsesystemet som må repareres eller skiftes. På Lasingoo får du et overblikk over hva bremseservice koster bare ved å oppgi registreringsnummer på bilen og kilometerstand. Sammenlign bilverksteder og bestill time i fred og ro.