Skjem bort bilen med en skikkelig bilvask!

Gi bilen en skikkelig bilvask

Våren er her for alvor seriøst og hvorfor ikke sette av en solfylt formiddag på å skjemme bort bilen med en skikkelig bilvask? Med dette programmet får bilen en grundig rengjøring av lakken og blir nesten som ny igjen.

Mange bileiere setter pris på å tilbringe tid på å skjemme bort bilen sin, men samtidig er det viktig å vite at det kan være skadelig for miljøet å vaske bilen hjemme i oppkjørselen eller på plenen. Skyllevannet som inneholder smuss og kjemikalier renner rett ned i overvannskummer og kan forurense sjøer og vassdrag. I enkelte kommuner er det til å med brudd på miljølovgivningen å vaske bilen på gaten. Husk derfor å vaske bilen på en stasjon som har anlegg som renser skyllevannet.

Forvask bilen to ganger

Det høres kanskje overambisiøst ut, men ved å forvaske bilen i to runder blir du kvitt alle sporene og slitasjen etter vintersesongen, uten fare for å skade lakken.  Begynn med å spyle hele bilen grundig for å fjerne løstsittende smuss og avleiringer. Hvis du har en trykkvasker er det nå det er perfekt å bruke den. Ikke glem felgene.

Når bilen er spylt legger du på avfetting som du lar virke i ca. 5 minutter, før du bruker vaskemiddel på hele bilen. Avfettingsmiddelet løser opp tjære og asfaltrester, samtidig som vaskemidlet tar bort saltrester og annen smuss. Etter ytterligere 5 minutter og avfettingsmidlet har fått gjøre sitt, spyler du av alt nedenfra og oppover for å unngå avrenningsmerker.

Etter den første omgangen begynner du på den andre forvasken. Nå bruker du en myk børste for å få bort smuss fra de vanskelige stedene rundt håndtakene, dørene og ved vinduene. Gjør det samme som ved den første forvasken, bruk avfetting og vask, la det virke i noen minutter og børst deretter bort forsiktig. Deretter skyller du av hele bilen igjen, og pass på at alle restene etter kjemikaliene er fjernet.

Les også: Innvendig bilvask – uten unødvendige kjemikalier

Vaske felgene og avfett hjulbuene

Selv om all løs smuss er borte fra bilen, finnes det fortsatt en hel del salt, bremsepartikler og asfaltrester igjen i hjulbuene. Sprøyt inn avfettingsmiddel under hjulbuene, la det virke i 5 minutter og bruk deretter en stiv felgbørste til å fjerne all smuss.

Tørk av felgene med en klut og legg på et kraftig rengjøringsmiddel som fjerner både bremsepartikler og asfaltrester. Her bør du også la midlet virke i noen minutter før du børster det bort med en felgbørste som passer til felgene dine. Skyll deretter av alle kjemikalier og pass på at midlet ikke tørker på felgene. 

Håndvask bilen

Det er i dette trinnet at du må gi bilen litt håndfast kjærlighet. Bruk helst en bøtte som har en rist i bunnen. Risten kalles smussavskiller eller Grit Guard, og gjør at smusset smaler seg nederst og ikke virvles opp. Du får et mye bedre resultat hvis du bruker en slik bøtte, samtidig som faren for å skade lakken reduseres.

Uansett fyller du en bøtte med lunkent vann og vaskemiddel i henhold til anvisningene på emballasjen. Vask deretter hele bilen forsiktig uten å trykke for hardt. Her fungerer det best å vaske ovenfra og nedover. Avslutt med å skylle bilen grundig med rent vann.

Plast- og gummidetaljer

De fleste biler har noe plast- eller gummidetaljer på utsiden som også trenger litt ekstra oppmerksomhet. Et bra tips er å påføre en såkalt Tyre and Trim på alle plast- og gummidetaljer. Midlet fungerer som en beskyttende barriere mot smuss, og ved å legge på midlet før du begynner å polere resten av bilen, unngår du flekker på plasten.

Polere bilen

Legg på et tynt lag  med polish på hele bilen og la den tørke helt. Deretter tørker du av bilen med mikrofiberduk, og dette skal være like lett som å tørke bort litt støv – hvis ikke har du brukt for mye polish.

Legge på voks

Det finnes mengder av voks som fungerer på ulike måter og som fungerer godt på forskjellige måter. Du kan blant annet velge mellom en hard eller flytende voks, syntetisk, vannavvisende og glansforbedrende voks, avhengig av behov og smak. Uansett hva du velger, skal voksen bare legges på i et svært tynt lag med sirkulære bevegelser, slik at du får lagt på voksen i alle retninger. Jobb systematisk rundt hele bilen og la deretter voksen tørke helt. Når voksen er tørket bruker du kluten som fulgte med voksen til å tørke av bilen.

Blanke felger

Den siste og avgjørende detaljen er å sørge for at felgene blir skikkelig rene og blanke. Selv om du la på litt Tyre and Trim da du behandlet alle plast- og gummidelene på bilen, bør du også legge på en felgvoks. Denne beskytter mot bremsepartikler og gjør det lettere å holde felgene rene lenger. Velg voksen vinnes både som fast voks og som spray. Armor All Shield er en spray som er lett å legge på, men som samtidig gir bra og varig beskyttelse.

Nå er du ferdig, og bilen er som ny!

Vil du heller ha en profesjonell som gjør jobben? Bestill utvendig bilvask på Lasingoo.