Hva betyr bilens varsellamper?

De fleste bileier har opplevd at en varsellampe plutselig har startet å lyse på dashbordet, uten at man kjenner igjen symbolet eller vet hvordan man skal håndtere det. I dette blogginnlegget så lister vi opp forskjellige varsellamper, forklarer hva de betyr, og hvordan man skal håndtere det at de lyser.

Hvis en varsellampe tennes, så betyr det at en eller annen del i bilen har en begrenset eller manglende funksjon. Hvilken farge varsellampen har kan også være avgjørende. Hovedregelen er:

  • En oransje eller gul lampe innebærer at det er greit å kjøre videre en begrenset strekning, på tross av det eventuelle problemet. Du bør likevel sørge for at bilen kommer på verksted så snart som mulig, for sikkerhets skyld.
  • Hvis det derimot lyser en rød lampe, så bær du stoppe med en gang på et sikkert sted, kontrollere i bilens instruksjonsbok hva lampen innebærer, og ta kontakt med veihjelp for transport av bilen til verksted ved behov.
  • Lamper som lyser grønt eller blått er indikasjonslamper som forteller at et system er aktivert, f.eks. når man slår på fjernlysene eller fartsholderen.

 

Feilkoder

For at du skal kunne finne ut hvorfor en lampe tennes, så må en mekaniker på verkstedet lese av feilkodene fra bilens datamaskin. I feilkodene kan du se nøyaktig når, og hvor mange ganger som lampen har blitt tent. Denne informasjonen er viktig siden forsikringsselskapet kan hevde at det er “brukerfeil”, eller at skaden er selvforskyldt hvis man som bileier ikke kjører rett til verkstedet når lampen tennes. Hvis det blir riktig ille, så kan man selv være nødt til å betale reparasjonskostnadene.

Bilens varsellamper lyser

Varsellampene kan variere mellom de forskjellige bilmerkene, og årsmodellene, men du finner en enkel forklaring til alle de forskjellige symbolene i bilens instruksjonsbok. Nedenfor finner du noen av de vanligste (og viktigste) varsellampene som du bør ha oversikten over.

Motorfeil

Dette symbolet betyr at det er noe galt med motoren. Hvis lampen lyser oransje eller gult, så kan du forsiktig kjøre til nærmeste verksted for hjelp. Hvis varsellampen lyser rødt, så må du stoppe bilen så snart som mulig, og be om assistanse fra en redningstjeneste for å ta bilen til verkstedet.

Les også: Dette må du gjøre hvis motorlampen lyser

Oljetrykk

Enten er det for lite olje igjen, eller så har motoren mistet oljetrykket. Hvis du velger å fortsette å kjøre, så kan motoren få alvorlige skader. Kontroller oljenivået og start deretter bilen igjen, men da i maks fem sekunder, for å se om lampen slukkes. Hvis lampen ikke slukkes, må du ringe etter assistanse fra en redningstjenesten slik at du unngår kostbare motorskader.

Les også: Dette må du gjøre hvis bilens oljelampe lyser

Motortemperaturlampen lyser

Hvis denne varsellampen tenner så er temperaturen til kjølevæsken for høy, enten på grunn av at det er for lite kjølevæske i systemet, eller så er det en feil med kjøleviften. Hvis du fortsetter å kjøre med denne lampen tent, så risikerer du store skader på bilen. Du bør heller stoppe bilen, vente til temperaturen synker og deretter etterfylle med kjølevæske. Hvis lampen fortsatt lyser, må du transportere bilen til nærmeste bilverksted.

Batteri / Ladinglampen lyser

Hvis dette symbolet lyser, så betyr det at batteriet ikke er tilstrekkelig ladet. Det kan skyldes at generatorreimen har gått i stykker. Ta bilen med til et verksted for kontroll av det elektriske systemet.

Dekktrykk

Enkelte nyere bilmodeller har et system som kontrollerer dekktrykket i dekkene. Hvis dette symbolet tennes, så er lufttrykket for lavt, eller så har ett av dekkene punktert. Stopp og fyll på luft på nærmeste bensinstasjon. Kontakt et dekkverksted hvis lampen forblir tent. 

Bremseindikator

Hvis denne lampen tennes, så betyr det at det er en feil på bremsesystemet. Enten så skyldes det at det er for lite bremsevæske, eller så er noen av bremsene satt ut av funksjon. Ta bilen med til nærmeste bilverksted for kontroll. Sammenlign verksteder ved bestilling av bremseservice.

Bremsekloss slitasje varsel

Tennes denne lampen, så betyr det at en elektrisk sensor i nærheten av bilens bremser har gitt signal om at bilens bremseklosser er slitt og bør byttes. Gjør det så snart som mulig.

Les også: Sjekk bremseklossene dine

ABS varsellampen lyser

Hvis denne lampen fortsetter å lyse under kjøring, så er det noe feil på systemet som sørger for at bilens hjul ikke blokkeres ved kraftig nedbremsing. For sikkerhetsskyld bør du ta bilen med til verkstedet for kontroll.

Les også: 8 ting du må tenke på når du skal ha bilen på reparasjon

Antiskrens-systemet

Denne lampen blinker når bilens antiskrens-system prøver å stabilisere kjøringen, og motvirke en sladd. Det er egentlig ikke farlig, men du bør senke hastigheten og kjøre forsiktig på glatte underlag.

Servicelampe

Enkelte moderne biler har ikke faste serviceintervaller, men skal isteden på service når datamaskinen i bilen registrerer at det er på tide. Symbolet betyr ganske enkelt at det er på tide at bilen får gjennomgå en service. Her kan du bestille tid til å få service på bilen.

 

Finn ut hva neste service koster

 

Sikkerhetsbelte

Moderne biler registrerer hvilke seter det sitter passasjerer i. Lampen tennes hvis det er passasjerer som ikke har festet setebeltet. Hvis alle passasjerer har festet setebeltet, så slukker lampen.

Airbag

Hvis denne varsellampen lyser, så betyr det at det har oppstått en feil med bilens kjøresensorer, kollisjonsputer eller tilhørende strømkabler. Det kan innebære at kollisjonsputen ikke løser seg ut ved en kollisjon. Ta bilen med til verkstedet, og la en mekaniker utføre en nøye bildiagnose.

Parkeringsbrems

Hvis lampen til parkeringsbremsen lyser, så har du høyst sannsynligvis glemt å løsne håndbrekket. Hvis lampen lyser selv om du har løsnet håndbrekket, så kan det hende at håndbrekket har satt seg fast, eller at det mangler bremsevæske.

Diesel partikkelfilter varsel

Dette symbolet varsler om at partikkelfilteret som fanger opp utslipp fra dieselbiler holder på å bli tett. Vanligvis renser bilen seg selv når motoren har kommet opp i høyere temperaturer, men ta en titt i instruksjonsboken for informasjon om hva som er egnet for akkurat din bilmodell.  Hvis du er usikker bør du ta kontakt med nærmeste verksted.

Spylervæske

Dette symbolet tennes når det er på tid å etterfylle spylervæske.

Drivstoff

Når dette symbolet tennes så betyr det at det er lite drivstoff igjen på tanken, og at det er på tide å tanke.

Tåkelys

Dette symbolet lyser når tåkelyset er aktivert. Tåkelyset skal bare benyttes når det er tåke, eller kraftig snøfall der sikten er dårlig. Slå av tåkelyset, så slukker lampen.

Fjernlys

Symbolet viser at bilens fjernlys er aktiverte. Slå av langlysene så snart du møter motgående trafikk, eller kommer nær en annen bil som ligger foran deg slik at du ikke blender de.

Fartsholder

Symbolet viser at bilens fartsholder er aktiverte.

Trenger du hjelp fra en dyktig mekaniker? Sammenlign verksteder på Lasingoo.