Bilens eksosanlegg – luftrensing, katalysator og lambda

Bilens eksosanlegg – luftrensing, katalysator og lambda

Hva er egentlig en katalysator, og hvordan er den festet til lambda? Kan du få mer kraft i motoren ved å ta ut lambdasonden, og hvilke tegn kan tyde på at noe er galt med sonden eller katalysatoren i bilens eksosanlegg? Her finner du svar på alle spørsmål.

Eksosanlegget på din bil er utstyrt med en katalysator som  har som formål å omdanne giftige gasser til relativt ufarlige gasser og vann.

Inne i katalysatoren er det to forskjellige filter. Det ene er laget av platina og rhodium, den andre er laget av platina og palladium. Hvert filter ligner på flere sugerør som presses sammen et stort bikubemønster. De er utformet på denne måten for å tvinge all gass som går gjennom filtrene til å komme i kontakt med metallene.

Når katalysatoren fungerer som den skal, er det altså karbondioksid, nitrogen og vann som etter hvert kommer ut av bilens eksosanlegg i stedet for de giftige gassene karbonmonoksid, hydrokarbon og nitrogenoksider.

Eksosanlegg - luftrensing katalysator lambda
Bildkilde: abswheels.se

Denne omdanningen kalles en katalyse, og det kreves en høy arbeidstemperatur for at katalysen skal fungere. Dette er grunnen til at bileksos ikke er like ren når motoren startes når den er kald. Det tar ganske enkelt litt tid før katalysatoren blir skikkelig varm. Av samme grunn har mange modeller også en integrert forvarmer.

Lambdasonden måler oksygenmengden i avgassene

Lambdasonden er en viktig komponent for å holde avgassene så rene som mulig. Sonden er vanligvis plassert på enden av motormanifolden like foran katalysatoren et stykke unna lyddemperen. Der måler den forholdet mellom luft og drivstoff i avgassene etter forbrenning, som også er en grunn til at den noen ganger kalles oksygenføler.

I mange moderne biler er det to lambdasonder. Den første, også kalt kontrollsonden, er vanligvis montert foran katalysatoren, og den har, som navnet antyder, som oppgave å regulere luft-/drivstoffblandingen. Den andre lambdasonden er plassert bak katalysatoren og kalles diagnosesonden. Den viktigste funksjonen til denne er å holde orden på funksjonen til katalysatoren.

Signalet fra lambdasonden leses av bilens styresystem  (ECU, eller Electronic Control Unit). Ved hjelp av informasjonen fra lambdasonden kan styresystemet i sin tur regulere om mengden motordrivstoff må økes eller reduseres.

Når bør lambdasonden skiftes ut?

Lambdasonden og katalysatoren arbeider tette sammen. En defekt eller skadet lambdasonde kan føre til at det blir sendt for mye drivstoff gjennom systemet. Dette kan føre til at katalysatoren blir tettet igjen, noe som kan ha svært kostbare konsekvenser. Det er derfor viktig å forsikre seg om at begge fungerer som de skal. På verkstedet har mekanikeren verktøy for feilsøking som indikerer feil i eksosanleggets luftrensing. 

Vanligvis bør lambdasonden byttes ut etter ca. 15 000 mil, men hvis du kjenner at bilen begynner å rykke når den starter, at den akselererer dårlig, har høyere drivstofforbruk eller at bilens avgasser viser en økning i giftige gasser ved eu-kontroll, kan det skyldes en defekt eller skadet lambdasonde, noe som selvfølgelig bør utbedres umiddelbart. Hvis du skal levere inn bilen på et verksted, er det en god idé å benytte anledningen til også å sjekke katalysatoren og lambdasonden. Det kan bidra til å redusere drivstofforbruket og øke motorytelsen til bilen.

Vær forsiktig med råd fra hobbymekanikere

I noen hobbyforum på nettet blir det foreslått å fjerne lambdasonden for å få mer kraft i motoren. Dette frarådes på det sterkeste! I tillegg til å være direkte ulovlig, øker det også risikoen for at motoren ikke forbrenner rent og at katalysatoren derfor blir tilstoppet.

Vanlige tegn på at katalysatoren eller lambdasonden ikke fungerer som de skal:

  1. Motorlampen lyser
  2. Bilen går rykkete og ujevnt
  3. Bilen har et økt drivstofforbruk
  4. Eksosrøret avgir en skarp, ubehagelig lukt

For å kunne identifisere feil i lambdasonden eller katalysatoren er teknisk diagnostikk av høy kvalitet nødvendig. Hvis du har oppdaget ett eller flere av symptomene ovenfor, kan det være tegn på feil. Da er det viktig at du raskt får profesjonell hjelp.

På Lasingoo kan du enkelt finne og bestille time til en fast pris på et bilverksted som er åpent i nærheten.